Laga mat utomhus – njut av den härliga sensommaren
Att laga mat i ett utekök skapar en alldeles särskild middagsupplevelse och behöver inte vara det minsta krångligt. Samlas för att förbereda och laga maten, njut sedan av en måltid utomhus med nära och kära.
Brafabs utekök
Grillad sallad med sockerärtor och rabarber
4 portioner
1–2 romansalladshuvuden eller nouvellesallad (beroende på storlek)
1/2 rabarberstjälk
1 ask sockerärtor
Saltrostade frön, tex solrosfrön
Olja
Salt
Gör så här:
Dela salladen på mitten. Olja snittytan och grilla på båda sidorna på hög värme. (Grillningen ska gå snabbt för att undvika övertillagning.) Låt salladen svalna. Salta. Skala rabarbern och grilla rabarberstjälken. Den ska fortfarande ha tuggmotstånd. Låt den svalna och skär i 2 cm stora bitar. Olja och grilla sockerärtorna eller koka dem i saltat vatten. Arrangera salladen med rabarber, sockerärtor och solrosfrön eller andra frön som du rostat snabbt i stekpanna. Om du gillar att piffa till maten lite extra: toppa gärna med ätbara blommor om du har.
Tips!
All mat blir vacker av att dekoreras till servering, till exempel med färska örter och ätbara blommor. Använd det du får tag på eller har hemma!
Blåmussel-paket med örtsmör, citrongurka och sparris
4 portioner
1 nät med blåmusslor (1 kg)
1 dl dill eller persilja (om du vill: testa förvällda och hackade nässlor i stället)
125 g smör
1/2 riven vitlök 1/3 gurka
1 bunt grön sparris (250 g)
½ citron, saft och rivet skal
Gör så här:
Skölj och rensa musslorna. Släng de som är trasiga eller öppna. Blanda smöret med örter och vitlök. Lägg musslorna på två ark aluminiumfolie och klicka ut smöret. Vik samman till ett tätt paket. Skala och kärna ur gurkan, skär i mindre bitar. Lägg i en bunke, tillsätt saft och rivet skal från citronen. Blanda. Koka sparrisen lätt. Kyl den därefter i kallt vatten och låt torka på en handduk. Salta. När grillen är riktigt varm, lägg på musselpaketen och låt dem ligga i 8–10 minuter. Ta bort musslorna från grillen och låt vila några minuter. Skaka försiktigt paketen innan du öppnar och kontrollerar att musslorna öppnat sig, om inte sätt tillbaka dem på grillen. När de är klara, fyll en skål med musslor och smöret, salta lätt. Strö citrongurka ovanpå och stoppa ner sparrisen bland musslorna.
Grillad och mildrökt regnbåge
4 portioner
600 g regnbågsfilé med skinn (eller annan hållbar laxfisk) 4 dillstjälkar
1 dl alspån eller liknande rökspån 2–3 kokta gulbetor
1 polkabeta
100–150 g krusbär
1 bit pepparrot
Gör så här:
Börja med att förbereda grillen. Salta fisken på båda sidorna. Lägg den sedan på ett bakplåtspapper med två folieark under. Vik upp kanterna på folien så det blir som en stabil kant. Lägg några dillstjälkar på fisken. Hyvla polkabetan tunt på mandolin eller för hand. Lägg i kallt vatten. Skala och riv pepparroten fint samt skär gulbetorna i mindre bitar. Ställ åt sidan. Tänd nu grillen och vänta in fin glöd. Lägg på det öppna foliepaketet på grillen. Om du vill testa att röka fisken: släng ner 1 dl rökspån på kolen och stäng locket. Det är inget måste. Låt fisken ligga 6–8 min innan locket öppnas. Kontrollera gärna fiskens innertemperatur, den ska vara ungefär 45–50 grader (det tar cirka 10-15 minuter). Lyft bort från grillen och låt fisken vila på eftervärme. Regnbågen ska ha saftig konsistens, inte för torr. Öppna upp foliepaketet, lägg upp fisken på en skärbräda. Dekorera med gulbeta, polkabeta, krusbär, riven pepparot och plockad dill.