När köket flyttar ut
Utekök från Brafab
Kockparet på Rådmansö
Mattias har försörjt sig som kock och föreläsare i många år och Cecilia är i grunden grafisk designer och har båda ett brinnande intresse för vacker och god mat.
Uteköket spelar en central roll för paret, såväl professionellt som privat.
De bjuder gärna och ofta in till sittningar, både sommartid och under årets
lite kallare månader.
– Maten smakar helt enkelt godare ute. På sommaren kan man med en bra arbetsbänk göra det mesta utomhus, så länge det inte regnar. På vintern kanske man inte äter ute, men man kan väl bjuda på något varmt snacks från uteköket till en välkomstdrink, säger Mattias. Det viktiga och centrala är att hålla det hela ganska enkelt rent menymässigt, utnyttja att man faktiskt kan grilla året om och använda hällen till att steka och värma, menar både Cecilia och Mattias.
– Det fina är också att uteköket fungerar som en köksö, en samlingspunkt, nästan som en eldstad där alla samlas. Gästerna kan vara med och fixa om de vill, eller så slår de sig bara ner bredvid i soffgruppen och njuter av en drink.
Så lyckas du i uteköket
1. Gör det inte för krångligt, välj en enkel meny.
När du lagar mat utomhus blir nästan allt extra gott ändå.
2. Ta ut så mycket du kan innan du börjar.
Samla ingredienser på brickor och bär ut till uteplatsen.
3. Allt behöver inte vara färdigt när gästerna kommer,
att laga mat tillsammans blir en del av upplevelsen.
4. Ordna så att du har ett skåp eller liknande i anslutning till
uteköket där du kan ha lite köksutrustning, en rejäl pappersrulle,
olivolja och salt. Se till att skåpet är vattentätt.
5. Sist men inte minst, satsa på ett kök som du inte
behöver underhålla alltför mycket. Risken är att du
inte använder det om det känns för krångligt.
Läs mer om Mattias ”Fredagskocken” Larsson och Cecilia Hansson i magasinet Brafab moments
Härliga recept att laga utomhus
Sommardrink med gin, fläder och basilika
4 personer
Sotad sparris med kryddig smetana, brynt smör och ägg
4 portioner
300 g grön sparris
2 kokta ägg
5 g smör
4 rädisor
4 citronklyftor
1 knippe körvel (eller annan god ört)
olivolja och salt
Kryddig smetana
100 g smetana
3 krm mortlade fänkålsfrön
salt
Blanda smetanan med fänkålsfrö och en nypa salt. Vispa tills smetanan är luftig och har tjocknat. Hacka äggen. Lägg smöret i en kastrull och låt det koka tills det är lätt brynt och doftar nötigt. Lägg ner det hackade ägget och dra av från plattan. Ställ gärna kastrullen på grillen medan du tillagar resten. Ansa sparrisen och vänd den i lite olivolja. Värm grillen till högsta tem- peratur. Grilla sparrisen och citronklyftorna i cirka 3 minuter tills du har en fin grillad yta. Lägg upp sparrisen och citronen på fyra tallrikar. Häll över det brynta ägg- smöret och lägg på smetanan. Hyvla över rädisorna och plocka över lite körvel eller annan god ört.
Libabröd med kryddig kyckling och tillbehör
2 ¾ dl mjölk
45 g smör
15 g färsk jäst
1 tsk salt
1 tsk strösocker
420 g (cirka 7 dl) vetemjöl special
50 g smör
½ vitlöksklyfta
Fattiga riddare med bär och färskostmousse
4 portioner
4 skivor formbröd
2 ägg
2 msk strösocker
4 krm malen kanel
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk smör att steka i
Färskostmousse
150 g vispgrädde
100 g Philadelphiaost
½ dl florsocker
Topping
Valfria bär och lönnsirap
Blanda ingredienserna till färskostmoussen och vispa den tills den är som lättvispad grädde. Kantskär brödet och dela skivorna på hälften. Vispa ägg och socker poröst. Vispa ner mjöl, kanel och därefter mjöl-ken. Låt smeten stå och dra i cirka 10 minuter. Doppa brödskivorna i smeten och stek gyllene i smör på medelhög temperatur, precis före servering. Klicka på färskostmousse, lägg på bär och ringla över lönnsirap.